Lantbruksgårdens fina lammkött | www.lantbruksgarden.se

Tyvärr kan vi inte ta beställning på lammkött i år!

 

Lammkött - ett nyttigare kött?

Lammen föds på lantbruksgården i april. Så fort gräset spirar, släpps de på bete på våra naturbeten tillsammans med sina mammor.
De örter som växer på naturbeten har speciellt höga proteinhalter, vilket gör att lammen växer fint redan från början. Och just Gotlandsfår är specialister att hitta just den födan som är bäst för deras tillväxt och välmående.

På senare år  har forskare upptäckt stora skillnader i köttkvalitet mellan djur uppfödda på gräs och djur som fått mycket kraftfoder. Kött från gräsätande djur innehåller större mängd av omega-3-fettsyror. Det beror på att örter och gräs innehåller stora mängder omega-3. De har dessutom ett nyttigare fett som kallas konjugerad linolsyra, CLA. Kött som föds upp på gräsbete får 2-5 ggr mer CLA än kött från djur som utfodras med kraftfoder. Många studier visar att CLA motverkar cancer. Det finns också forskning som visar att CLA är bra för hjärta och benstomme.
Dessutom har betande djur högre halt i köttet av E-vitamin, betakarotin, riboflavin, calcium, magnesium och kalium.

Vi ska komma ihåg att varje gång vi väljer kött från gräsbetande djur gör vi en insats för miljön. Det framställs ofta som ett allvarligt hot mot klimatet. Men det gäller främst djur som föds upp på kraftfoder. Permanenta betesmarker är viktiga i kampen mot klimatförändringar. Dessutom släpper djur som växer upp på gräsbete ut mindre metangas för att det omega-3 rika gräset lugnar deras matsmältning så mindre metangas bildas. Sammanvägt har gräsbetande djur en positiv klimateffekt.
Varken bekämpningsmedel eller konstgödsel används på naturbeten, vilket innebär större biologisk mångfald och mindre övergödning och därmed också renare vattendrag.
Djur på gräsbete lever ett bättre liv och håller sig friskare, vilket minskar användningen av antibiotika.

Vi säljer vårt lammkött i oktober. Ni får det grovstyckat efter önskemål.

Kontakta oss för ytterligare information och pris.